Hver voksen bør ha ferdigheter til å gi førstehjelp for å raskt hjelpe seg selv i tilfelle en ulykke, samt hjelpe andre. Ved skader kan det oppstå ulike blødninger, som du må kunne identifisere og håndtere dem riktig. La oss oppdatere vårt minne OM LEKSJONENE TIL OBZH.
Det er tre hovedtyper av blødning. Det er nødvendig å umiddelbart fastslå hvilken type skade offeret har for å raskt ta de riktige tiltakene og kompetent nekte pre-medisinsk behandling.
Kapillær
Dette observeres med slitasje, overfladiske kutt, riper. Kapillær blødning utgjør ikke en umiddelbar trussel mot livet. Det kan stoppe naturlig, danner blodpropp på huden, noe som blokkerer ytterligere blødning fra kapillærene.

​Venøse
Oppstår med kutt når vener er skadet – blodkar som transporterer blod fra organer til hjertet. Fra skadede årer kan blodet strømme ut, også med alvorlige blåmerker og brudd, når huden forblir intakt, kan venøst blod samle seg inne i kroppen, danner hevelse, blåmerke og hematom. Det er preget av en gjennomsnittlig blodtap, blodet har en mørk kirsebærfarge, strømmer ut i en «strøm». Venøs blødning er mindre farlig enn arteriell blødning, men krever umiddelbar stopp.

​Arteriell
Det begynner med kutt og andre traumatiske brudd på arteriene – fartøy der blod beveger seg fra hjertet til organene. Krever en prioritert stopp. Med arteriell blødning fra store kar kan akutt blodtap forekomme, og hvis det ikke stoppes innen de første minuttene, er døden mulig. Blodet strømmer ut av arteriene i en pulserende strøm og har en rød-oransje fargetone.

Noen ganger er det blandet blødning, og i slike tilfeller er det nødvendig å opptre som med arterielt blodtap.

Hvordan lukke et sår
Ved førstehjelp anses alle metoder for å stoppe blødning midlertidig, som brukes til å transportere offeret til legene:

Direkte trykk på såret
Den enkleste måten å stoppe blodstrømmen. Såret skal lukkes med sterile servietter eller en steril bandasje, hvorpå sårområdet skal presses med en hånd med nok kraft for å stoppe blodet. I ekstreme tilfeller kan du bruke alt tilgjengelig stoff og til og med trykke med din bare hånd. Det kan brukes til å stoppe blødning uavhengig, mens du går til legene eller venter på legenes ankomst. Det brukes til kapillær og venøs blødning

Påføring av trykkbinding
Lar deg frigjøre hendene og spare energi etter første stopp av blodtap med hendene. Det anbefales å sette sterile servietter eller gasbind på såret, pakk bandasjen fra førstehjelpsutstyret i flere lag og fest det ved å binde den frie enden av bandasjen rundt lem, trunk eller hode. Forbindelsen skal påføres med innsats. Hvis bandasjen snart er gjennomvåt med blod, blir flere sterile servietter påført over det og bandert med mer innsats enn den første. Det er veldig effektivt for venøs blødning.

Fingertrykk av arterien
Lar deg effektivt stoppe blødning fra store arterier. Trykk påføres på visse punkter mellom såret og hjertet til brakial -, aksillære og femorale arterier. En ganske komplisert måte å stoppe blødning på, fordi valget av trykkpunktet avhenger av muligheten for å trykke arterien til beinet. Med det riktige valget av trykkstedet stopper blødningen eller svekkes betydelig. For å bruke denne metoden, skal offeret frigjøres fra klær ved å trykke på kroppen. Fingertrykk av arterien kan påføres uavhengig eller i kombinasjon med trykkbinding på såret. Effektiviteten og korrektheten ved bruk av denne metoden bestemmes visuelt – ved å redusere eller stoppe blødning.

Maksimal bøyning av lemmen i leddet
En ganske effektiv måte å stoppe blodet i komplekse skader, når blodet strømmer under kneet eller albueforbindelsen. Bent lemmer er festet med bandasje eller bandasje. Det hjelper med venøs blødning og med skade på arterielle buer på armer og ben.

Påføring av en hemostatisk tourniquet
Det kan brukes til en lengre midlertidig stopp av alvorlig arteriell eller blandet blødning, for eksempel under traumatisk amputasjon. For å eliminere den negative effekten av tourniquet på huden og musklene, som blodstrømmen faktisk vil bli stoppet, må strenge regler følges: det er nødvendig å bruke tourniquet bare over skadestedet og bare på vevet, det er nødvendig å fikse tidspunktet for påføring — den totale varigheten av non-stop-applikasjonen er begrenset til 60 minutter i den varme sesongen og 30 minutter i kulde. På grunn av regelens kompleksitet og den obligatoriske karakteren av implementeringen, anbefaler noen leger ikke å bruke en turniquet av uutdannede personer uten riktig opplæring.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.