Barn prøver ofte å simulere en kald eller høy temperatur for ikke å gå i skole. Foreldrene avslører imidlertid nesten alltid pretensen. På 1970-tallet bestemte Dr. David Rosenhan seg for å gjennomføre et eksperiment med lignende grunnlag: han spurte en gruppe helt friske mennesker om å late som å ha schizofreni og se hvordan psykoterapeuter ville reagere på det.
Eksperimentere
Ikke selvmedikere!
I våre artikler samler vi de nyeste vitenskapelige dataene og meninger fra autoritative eksperter innen helse. Men husk: bare en lege kan diagnostisere og foreskrive behandling.
I januar 1973 publiserte tidsskriftet Science en studie Av Stanford University law And psychology professor David Rosenhan, som gjorde et splash i media og sjokkert mange eksperter innen mental helse.

Som en del av studien kom åtte «pseudo–pasienter» – Rosenhan selv og syv frivillige – til psykiatriske sykehus over Hele Usa. Alle åtte hadde de samme symptomene: de hevdet å høre stemmer i hodet.

Alle åtte ble innlagt på sykehus og diagnostisert med alvorlige psykiske lidelser. Selv når frivillige tilstod det medisinske personalet at det faktisk var et eksperiment, tenkte ingen å frigjøre dem. Rosenhan og studiedeltakerne ble fanget: noen av dem brukte opptil 52 dager på sykehuset.

Resultatet av den profesjonelle dannelsen av psykiatere
Rosenhan kom til den konklusjonen at de ansatte på mentalsykehuset er vant til å se galskap selv i helt normal oppførsel. For eksempel, i et av tilfellene, ble en frivillig gitt en ekstra diagnose relatert til en spiseforstyrrelse. Alt fordi han kom til lunsj tidligere enn de andre. Som mannen senere innrømmet, gjorde han det «bare fordi det ikke er noe annet å gjøre på mentalsykehuset.»Publisert i 1973, gjorde studien mye støy: det undergravet troverdigheten til psykoterapi og forårsaket stor kontrovers, som fortsetter til denne dagen. På bakgrunn av resonansen forårsaket av media ble flere psykiatriske sykehus stengt, og spesialister måtte fullstendig revidere metodikken.

Noen forskere tviler imidlertid fortsatt på legitimiteten Til Rosenhans eksperiment. En storstilt undersøkelse, som varte i seks år, avslørte en rekke inkonsekvenser i studien.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.